Menu sluiten

Het nut van datagedreven werken

BI

Het artikel in het kort:

  • Datagedreven werken begint niet bij A.I. en algoritmes, maar laagdrempelig bij het meten van resultaten en bedrijfsprocessen.
  • Datagedreven is ook relevant en betaalbaar voor de kleinste bedrijven, zodat ook zij efficiënter kunnen werken en klanten gelukkiger maken.
  • Datagedreven werken dwingt je om concrete doelen te stellen, data hierover te verzamelen en daarop te sturen. Dit zijn essentiële factoren van duurzaam succes.


Inleiding

Bij Relai helpen we organisaties datagedreven te werken. Maar wat heb je daaraan? En kan het ook als je geen Facebook, Google of Bol.com bent?

In dit artikel geen uitleg over hypermoderne algoritmes en zelfrijdende auto’s, maar geven we praktische implicaties voor normale bedrijven. Heeft datagedreven werken dan wel zin? Is het haalbaar? Wegen de baten op tegen de lasten?

Om hier antwoord op te geven definiëren we eerst wat datagedreven werken is en wat de voordelen ervan zijn.


Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken kom je pas sinds een paar jaar overal tegen, maar is niks nieuws. Al decennia staat datagedreven werken bekend als ‘meten is weten’. Dan wordt het een ander verhaal. Want ‘meten is weten’ is relevant voor zelfs de kleinste ondernemer.

Denk aan je lokale bakker. Voor de bakker is het van belang om te weten welke broden het best in de smaak vallen bij de klanten, welke leveranciers het beste meel leveren of hoeveel klanten hij op zaterdag kan verwachten. Als hij dit inzichtelijk heeft, kan hij zijn bedrijf zo inrichten dat hij nog meer klanten gelukkig maakt.

Dit geldt voor alle organisaties. Zij hebben er allemaal baat bij om hun beslissingen te baseren op methodisch verkregen inzichten. Bij Relai definiëren we datagedreven werken als het inzetten van feiten en meetbare resultaten ter verbetering van de bedrijfsvoering.


Wat is het nut ervan?

Datagedreven werken dwingt je om je doelen te concretiseren en hierop te sturen.Het nut van datagedreven werken begint al voordat je ook maar een enkel datapunt verzameld hebt. Om data in te zetten om betere beslissingen te maken, verhelder je eerst je doelen. Hoe weet je anders wat een goede beslissing is? Om datagedreven te werken moet je allereerst je doelen SMART formuleren. Vervolgens kun je nadenken over welke data je moet verzamelen om te meten of je je doelen behaalt.

Als je tijd besteedt aan het SMART formuleren van je doelen en te bedenken welke data daarbij past, wordt het daadwerkelijk verzamelen van deze data een stuk makkelijker.


Is het haalbaar?

Datagedreven werken hoeft niet duur te zijn. We zijn inmiddels aangekomen in een fase waarin je als organisatie niet meer grenzeloos zo veel mogelijk data mag verzamelen. Daar zijn we blij mee. Het is namelijk veel efficiënter en effectiever om na te denken over welke data je nodig hebt en dan pas aan de slag te gaan. Dit vergroot niet alleen je kans op succes, maar bespaart ook een hoop tijd en geld. Zo bespaar je op dataopslag, maak je het makkelijker om data te analyseren en is de kans kleiner dat je in strijd handelt met privacywetten. Als je volgens dit principe werkt, ligt datagedreven werken zelfs binnen handbereik van de lokale bakker.


Hoe pakken we dit bij Relai aan?

Laagdrempelig datagedreven werken is hét speerpunt van Relai. Een van de diensten die we hiervoor aanbieden is het Business Intelligence abonnement. Voor een vast laag maandbedrag structureren we je data en visualiseren deze in een altijd up-to-date op maat gemaakt dashboard voor jouw organisatie. Door deze aanpak kan je organisatie gedurende de looptijd van het abonnement datagedreven werken zonder zich zorgen te maken over onderhoud en veiligheid omtrent de data. Meer informatie vind je op onze pagina Power BI rapportages.